پرفورمنس مارکتینگ پلتفرم تبلیغات آنلاین دارت ادز
اخبار گزارش‌ها

ابردراک وضعیت اختلال اینترنت ایران را در گزارش جدید خود منتشر کرد «افزایش 30 درصدی استفاده از وی‌پی‌ان»

مرجان عبدی مرجان عبدی
20 مهر 1401
زمان مطالعه: 3 دقیقه
ابردراک وضعیت اختلال اینترنت ایران را در گزارش جدید خود منتشر کرد «افزایش 30 درصدی استفاده از وی‌پی‌ان»
زمان مطالعه: 3 دقیقه

به گزارش راه پرداخت، ابردراک گزارش وضعیت اینترنت در شرایط اختلالات، در بازه زمانی شهریور و مهرماه ١۴٠١ را منتشر کرد. این گزارش که با استفاده از پردازش داده‌های فعالیت کاربران نهایی در اثر بازدید از وب‌سایت‌های فعال بر بستر شبکه توزیع محتوای ابردراک تهیه شده، تصویری از الگوی مصرف کاربران و وضعیت اینترنت است.

نسخه کامل گزارش را از اینجا بخوانید.

 در این گزارش مبدأ قطعی‌ اینترنت، اول مهر است و وضعیت آپ‌تایم اینترنت؛ گزارش اتصال، اختلال و قطعی اینترنت و ارتباط بین پاپ‌سایت ابردراک در سه GETWAY بین‌الملل کشور با زیرساخت‌های پربازدید خارجی از جمله گوگل، مراکز داده متا؛ واتس‌آپ و اینستاگرام بررسی شده است.

دو پلتفرم واتس‌اَپ و اینستاگرام از ساعت ۱۲ اول مهر تا ۱۶روز بعد، ۱۷ روز و ۲۰ ساعت از دسترس خارج بودند. در این مدت واتس‌اَپ ۴ دقیقه و اینستاگرام ۱۶ دقیقه؛ آن هم به‌صورت پراکنده در دسترس بوده‌اند. این وصل‌شدن‌ها هم به دلیل تغییر مسیرهای ایجادشده در شرکت ارتباط زیرساخت و تأمین‌کنندگان اینترنت به‌صورت مقطعی اتفاق افتاده است.

استفاده از فیلترشکن برای سایت‌های ایرانی

بعد از اول مهر، تعداد کاربران ایرانی که وب‌سایت‌های بر بستر ابردراک را بازدید کردند ۳۰ درصد بیشتر شده است، این افزایش به این معناست که اغلب کاربران علاوه بر بازدید وب‌سایت‌های فیلترشده با فیلترشکن، برای وب‌سایت‌های ایرانی هم از فیلترشکن استفاده می‌کنند.

۴۶۲ وب‌سایت از ۳۲ هزار وب‌سایت فعال در ابردراک در این مطالعه بررسی شده‌اند، این وب‌سایت‌ها دارای بالاترین ترافیک، درخواست یا کاربر یکتا بوده‌اند.

در بخش دیگری از گزارش به اختلاف مدل الگوی مصرف کاربران در سال ۱۳۹۹ با بازه زمانی ۱۰ شهریور تا اول مهر پرداخته شده است. الگوی مصرف کاربران ایرانی اینترنت در طول ۲۴ ساعت شبانه‌روز در آخرین گزارش سال ۱۳۹۹ با الگوی محاسبه‌شده از تاریخ مذکور مطابقت دارد. این موضوع نشان‌دهنده تغییرات الگوی مصرف اینترنت از زمان شروع اختلالات است.

منحنی سبز نشان‌دهنده نمودار الگوی جدید مصرف است

 پیش از اختلالات اینترنت، کاربران ایرانی به ترتیب به مرورگرهای کروم، گوگل و سامسونگ تمایل داشتند، اما بعد از اختلالات، کاربران به استفاده از مرورگرهای کروم، سامسونگ و سافاری رو آوردند. در شاخص‌های مصرفی، واتس‌اَپ و اینستاگرام تا قبل از اول مهر (شروع قطعی اینترنت) در رتبه‌های ۱۴ و ۷ قرار داشتند؛ اما این دو پلتفرم در بازه زمانی اول تا دهم مهر به رتبه‌های ۱۸ و ۲۰ رسیدند.

تحلیل ابردراک از اختلالات اینترنت

از جمعه اول مهر بود که اختلال‌های گسترده بر پلتفرم واتس‌اپ و اینستاگرام با استفاده از بازنویسی رکوردهای DNS  برای دامنه‌های اصلی این سرویس‌ها آغاز شد. در کمتر از ۲۴ ساعت از شروع، اختلال‌های ارتباطی در لایه TLS، تمام مسیرهای بین‌المللی و تمام پلتفرم‌ها با اختلاف زمانی اعمال شد.

بر اساس آمارهای ابردراک در این گزارش، اکنون درصد قابل‌توجهی از سرویس‌های خارج از دسترس کاربران ایرانی در شبکه همراه و ثابت با روش قطع ارتباط مسیرهای بین‌المللی از دسترس خارج شده‌اند. این روش شامل محدودیت‌های DNS SPOOFING و خروج دسترسی از طریق قطع یا کندکردن پروتکل‌های امن مانند TLS است؛ اما ابردراک معتقد است سرویس‌های ازدسترس‌خارج با روش blackhole محدود شده‌اند. این روش عامل ایجاد مشکل برای کاربران سایر سرویس‌ها به‌صورت مقطعی شده است.

بر اساس مشاهدات ابردراک از ۱۴ مهر، تغییراتی که برای بازگرداندن دسترسی به سایر موارد فیلترشده صورت‌گرفته، مشکلاتی را در مسیرهای داخلی و بین‌المللی در مراکز داده‌های داخلی به داخلی و داخلی به خارجی گسترده کرده و این موضوع باعث ایجاد اختلال بیشتر از قبل برای وب‌سایت‌هایی شده که سرورهای آنها در خارج از کشور و برعکس هستند.

نسخه کامل گزارش را از اینجا بخوانید.

پاکت
به اشتراک بگذارید:
مرجان عبدی
مرجان عبدی
نظرات

برای ارسال نظر باید وارد شویدlogged in

پلاتین